İnsanların sınıf arkadaşları hiç büyümez.

 

Onlarca sene sonra karşılaşsalar dahi, masumiyet yıllarının duyguları ve davranışlarıyla konuşur, hasret giderirler.

 

Lisede bizim 3-L sınıfının hem spor, tiyatro, edebiyat ve tüm aktivitelerinde başrolde yer alan,

hem de hep muhteşem notlar alan Kürşat Aydoğan'la, yıllar içindeki birlikteliklerimizde, doçentliğinde, profesörlüğünde, İşletme Fakültesi Dekanlığı'nda, Bilkent Üniversitesi Rektör Yardımcılığı'nda hep: "sınıf başkanı bizim Kürşat"tı benim için.

 

Bu sabah Hürriyet Gazetesi'ndeki haberi okuduğumda hem hayranlık, hem de çok gurur duydum dostumla.

 

Edirne'den Kars'a tasarruf edilecek milyonlarca dolarda, yüzlerce hektar ormanlık alanda, solunabilen tertemiz havada benim de "bir yoctowatt" katkım olabilmesini diliyor,

 

gazetenin sadece Ankara Eki'nde yer alan bu akıl dolu projenin Edirne'den Kars'a duyulabilmesi, örnek alınabilmesi için bu haberi bir şişenin içinde internet okyanusuna bırakıyorum...

 

düş hekimi yalçın ergir  http://www.ergir.com

5 haziran 2008

 

 

 

 

 

 

Bilkent atık sistemiyle yılda 2 milyon YTL tasarruf sağladı



Kampüste atık sistemine geçen Bilkent Üniversitesi, yılda 2 milyon YTL tasarruf sağladı. Rektör yardımcısı Prof. Dr. Kürşat Aydoğan, sistemin devreye girmesiyle kış aylarında hava kalitesinin de arttığını söyledi.

BİLKENT Üniversitesi kampüsü, Doğalgaz Çevrim Santrali atıklarından elde edilen kızgın su ile ısıtılıyor, arıtılan atıkla sulanıyor.

Bilkent Üniversitesi, enerji ihtiyacını, bünyesindeki 36 megawatt kapasiteli santralden karşılıyor. Santralin atık buharı işlenerek hem kampüsteki binaların ısıtılması sağlanıyor hem de sıcak su ihtiyacı karşılanıyor. Böylece hava kirliliğinin önüne geçiliyor ve fosil yakıtlara göre yüzde 60’lık tasarruf elde ediliyor.

Diğer taraftan 14 bin insana ev sahipliği yapan ve yıllık 750 bin metreküp su tüketen üniversite, arıtılan atıkla ve Bilkent Göleti’nden sulanıyor.

Bilkentte bulunan 282 hektarlık orman alanı ise 1995 yılından bu yana damla sulama yöntemiyle sulanıyor. Atık su burada da kullanılıyor.

Maliyet düştü

Bilkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kürşat Aydoğan, "yeşil kuşak" olarak anılan kampüste, ısınma nedeniyle daha önceki dönemlerde hava kirliliği yaşandığını anlattı.

Bilkent kuruluşlarından Bilenerji’ye bağlı bir elektrik santralı kurduklarını belirten Aydoğan, 36 megawatt kapasiteli doğalgaz santralinin, kampustaki enerji ihtiyacını karşıladığını ifade etti. Aydoğan, şöyle devam etti:

"Üretimin aşağı yukarı yüzde 40’ını biz kullanıyoruz. Daha güzel tarafı, biz buranın yan ürünlerini ısınmada kullanıyoruz. Şu anda Bilkent Üniversitesinin 500 bin metrekare kapalı alanı var. Bunun 3’te 2’si bu ısı santralinin ürettiği kızgın su ile ısınıyor."

Santralin maddi yönden çok tasarruf sağladığını vurgulayan Aydoğan, "Sistemin devreye girmesiyle bu sene kış aylarında hava kalitesi çok arttı. Burada kurum, is kokusu hiç kalmadı. Bunu hem görüyoruz, hem de hissediyoruz" dedi.

Para ile ölçülmez

Petrol fiyatlarının çok yükseldiğini anımsatan Aydoğan, sistemi kurduktan sonra yılda 2 milyon YTL kadar tasarruf yaptıklarını bildirdi. Aydoğan, "Belki daha fazla olacaktı. Hava kalitesi çok daha önemli, onu para ile ölçemiyorum" diye konuştu.

Bilkent Üniversitesinin santralinin bulunmasının kendilerine avantaj sağladığını dile getiren Aydoğan, santralden elde edilen kızgın suyla sıcak su ihtiyacını da karşıladıklarını belirtti. Aydoğan, kızgın su ile ısınmanın karlı bir yatırım olduğunu, geçen yıl 3-4 milyon YTL’ye mal olan sistemin en geç 3 yıl içinde maliyetini karşılayacağını belirtti. Aydoğan, sistemin çevreye sağladığı katkıların büyük önem taşıdığını da belirterek, çevre duyarlılığına dikkat çekti.

 

 

 

 

"SINIF ARKADAŞLARI"na

ya da

PANO'YA DÖNÜŞ